Friday, September 28, 2012

Jalan

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua:)

Tiada yang menarik untuk acha kongsikan sebenarnya. But I need a medium to vomit this feeling. Hmm.

Jalan. Kenapa jalan?

Sebab setiap orang ada jalan hidup masing2. Yang pasti, cuma 2 je jalan hidup kat dunia ni. Jalan betul, dan jalan salah.

Tapi mampukah acha bercakap soal ini? Dari hati seorang hamba Allah yang hidup cuma baru 18 tahun?

Acha tak pasti sama ada acha pasti dengan pilihan jalan acha. I want to be that my heart want to be. Not others. But I have to continue since I also love them very much.

You get the point, I think.

Sekolah dan universiti adalah perkara yang berbeza. Acha mungkin culture shock agaknye. Haha.

);

Masa akan terus berlalu. Itu acha tahu. Dan adakah terlalu lambat untuk acha berundur kembali?


Aku ingin menjadi seorang insan berguna di dunia dan akhirat. InsyaAllah.


Friday, August 24, 2012

Raya saya. Raya anda bagaimana?

Assalamualaikum semua. Maaf seikhlas hati kerana sudah melampau bejuta tahun lamanya tidak mengupdate blog ku ini. Eishh eish eish. Ampuuuun.

Raya ni ialah untuk ke 18 tahunnya untuk acha. dah beso dah. Dah boleh kahwin dah :p. Zaman berubah,, suasana raya pon mesti berubah. Kalau dulu, punyalah tak malu beraya bersama saudara mara (anak buah, ekeke) dari satu rumah ke satu rumah, dari kampung ke kampung. Ohh yang ini best, siap jatuh parit lagi ! Pastu tumpang tandas rumah makcik sebelah parit tu nak bersihkan badan, lol ! Haha, balik rumah dengan basah kuyup, acha tak ingat mak marahh ke tak, yang penting macam tak malu je jatuh parit ! >.<'

Tahun ni juga raya acha yang pertama sebagai pelajar universiti, cheewaah. Taklah se'pressure' dulu, tahun SPM lah katakaann. Tahun pertama pakai jubah, juga XD. Jubah acha kaler ungu, anda pula ? hoho.

Raya tahun ni macam biasalah, Kaytee and the family mestilah balik kampung sini. Paling awal datang dan paling lambat balik. Dat's what I like about them. Hew. Kaytee dah nak fly dah gi Mesir. Taktawla tahun depan dapat tak beraya bersama lagi. Tapi kaytee ko kan kayo. Balik lah tiap tahun oi. Nanti eden rindu kalau hang tak balik:'(

Yg tengah tu fiqah,(gigi besi), kanan tu kaytee, dan kiri sekali tu Miss Universe. ekeke>.<
 
Ni gambar raya keluarga saya yang mula2 sekali. Sebab ada 2-3
 rombongan keluarga lain datang lambat sikit. So lain gambarnya.


Itu je dari acha. Harap dapat memberi manfaat mengubat rindu pembaca2 blog saya! cehh :)

 
                                                                                                                                 I bought a new Samsung Galaxy Note ! yo :p

Friday, June 22, 2012

Gentlemen or ladies?

Assalamualaikum w.b.t  to all readers. This week is the second week of lecture. As a new student, at a new place, there is still many kind of things that I not learn yet. Fuhh, even the lecture was just a briefing, madam already gave us the task, assignment and tutorial to do. What is interesting here, we will check our facebook most of the time as the lecturers use that medium/social networking to give any information. Oh btw, the internet access here is awesome, wireless everywhere(: Don't be jelly. Haha, What is your expression when you read the title?
This silly accident happen on Thursday of the first week, when I was preparing myself for Zuhur prayer. My classmates and me were searching for the nearest mosque, after having a lunch at PSB (Plaza Satelit B). and yeah, we don't even know that PSB also has a mosque. So, we walked for 5 minutes more or less to the FF2 buliding (Faculty Farmasi). Yeah, this place is HUGE. There is two mosques there, side by side, crowded by people. Most of them are foundation student, and also diplomas.
Between the mosque, there is a washroom, and without looking at the sign I just entered the room :B

And I think you can guess what's happen next --'

I felt weird as the washroom was empty, why they were not using this ladies, duhhh .
After I finished everything, I walking towards the door. and suddenly the door was opened by a man, and I could see his cloth, Faculty Farmasi. and I was like, I shouted like, AAAAHHHHHHHHH !!
He closed back the door, and again opened it back,

man: eh, ni toilet lelaki kan? :D
me: haa? I'm sorry I'm sorry !! without looking him I rushed to go out. silly.

Now I hope he not remember my face.
14 June 2012

Wednesday, June 13, 2012

My First Kupon Yeaaa

Assalamualaikum w.b.t

Malam yang dah mengantuk ni ku gigihkan jua untuk menaip di keyboard ini. Just for sharing, harini acha mcm makin selesa dengan classmates, housemates mmg dah lama daaah. hahaa. Macam macam berlaku hari ni, contohnya tertinggal kad koko kaler oren tu bila nak daftar. I planned after my BEL260 (english) class I wanted to rush to go to bus stop sbb tanak naik batu caves tu. Unluckily bustop tu penuh gila dengan manusia, but still don't want to go on with stairs. Tunggu punya tunggu, barulah terhegeh hegeh nak call classmate pasal registration for koko tu then dy cakap its okay to not bring the card, and I was like, whaaat?! Okay, this is Allah's plan and I can't change it. I thought I wanna join cooking club but seriously, in the blink of eyes, cepat gell penuh. woa. guys pun ramai masuk, tak sangka. alahai, lastly, tak plan pun, terjun je, masuklah kelab Pencinta Alam, amacam, kelaaas tak? ahahaa. oklah tu. Ada hikmah disebalik semua ini. InsyaAllah.




Tadi pulak ada talk pasal Turn To The Right, ada Farah Asyikin dan Sham Kamikaze. Best geeeelll!! Tak mengantuk pun, sebab kelakaar. After Maghrib dari kolej, memang berlari nak peegi hall tu. wuu. tu seat da nak penuh. nasib baek kosong lagi. hehe. okaylah, talk tu pasal how they can 'berhijrah' dari buruk ke baik, its very touching story actually. nice la, tak rugi pun pergi. dapat kupon lagi. Finally I got my first kupon ! hoye hoyee :'D Oh my last post pun I told about my transformation, I hope it will be last forever, InsyaAllah, pray for me. Amin.

by the way, I really interested with these words,
SEMUA ORANG DAPAT HIDAYAH TAPI TAK SEMUA ORANG DAPAT TAUFIKNYA. MasyaAllah:)

k daa, till we meet again. TC.

Sunday, June 10, 2012

Penghijrahan yang saya nanti-nantikan(:

First of all, Assalamualaikum w.b.t. to all readers. Acha rasa mesti semua tertanya tanya apakah maksud tajuk di atas ya? penghijrahan? pindah rumah kah? hehe banyak persoalan yang berada di minda~
Well, be straight to the point, acha baru sahaja, taklah baru sangat, tapi bolehlaa, menunaikan umrah pada 10-26/5 yang lepas. Acha pergi dengan mak. Naik Pakistan International Airlines(PIA). Nik PIA so akan transit di Karachi lah. Seriously makanan dy sedap sedap kot. Woo. Alhamdulilah.







Apa yang saya maksudkan dengan penghijrahan sebenarnya, adalah, Acha dah lama sangat nak pasang niat nak pakai tudung labuh, pakai handsock, pakai stoking, menutup aurat dengan cara sempurna. Dulu, suka sangat tengok wanita yang pakai litup litup ni. LAWA. sopan je. Seriously. Dalam hati, selalu terdetik, bila lagi? Dah kahwin dah ada anak nanti ke? Eh, tapi kalau nak pakai macam tu, baju yang cantik cantik tu nak simpan mana? jeans tu nak sorok mana? selendang shawl belit belit tu nak letak mana? ada je yang menggangu fikiran acha. Acha tahu, tu semua bisikan syaitan. Nauzubillah.

Tapi kan, Acha cari juga masa yang sesuai untuk acha melakukan tranformasi ni. Bukan sikit tau, banyak dik. ahaa. Takkan la Acha tetibe nak pakai tudung labuh masa tengah prep dulu? (sekolah asrama) nanti kang orang ingat acha buang tebiat plak kan? ehee

So, dah alang alang menceluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan. Selama 2 minggu acha di Madinah dan Mekah, disana memang lah kan kena tutup litup. Wanita-wanita sana pun berjubah hitam, berpurdah, dan ada jugak yang langsung tak nampak muka. Mereka betul betul menjaga aurat dari ajnabi mereka. Di Perancis contohnya, muslimah mereka bermatian matian menjaga aurat, tetapi disini, bermati matian mendedahkan aurat. Acha luahkan ni bukan sebab acha ni baik sangat, ade juga yang tak sempurna. Tapi everybody has its own opinion right? :')

Jadi, acha ambil keputusan untuk sambung kebiasaan disana, disini iaitu Malaysia. Itulah apa yang acha nanti nantikan sebenarnya. Ramai yang cakap, " Waaah, Acha dah alim, acha dah pakai tudung labuh, ada yang memuji, tapi tak tahu pulak kalau ada yang mencerca. Wallahualam. So this is what I really wanna be, actually. Acha harap bukan sahaja pakaian, tetapi juga akhlak dan keimanan. InsyaAllah. Acha tahu ini juga doa dari mak acha sendiri. Mak sebenarnya nak acha jadi cikgu, jadi ustazah. Tapi acha tak minat mengajar, nak buat acano. I am Dentist to be. Amin:') . Doakan perubahan ini berterusan, demi mencari keredhaan Allah yang hakiki.



BIAR  TAK CANTIK DI MATA ORANG, ASALKAN CANTIK DI MATA ALLAH. INSYAALLAH. AMIN.

Sunday, May 6, 2012

Why i am happy getting into Uitm Kampus Puncak Alam?

First of all
. ~ALHAMDULILAH~
Jika kita hendak belajar mengenai bersyukur, lihat orang di bawah kita, 
Jika kita hendak belajar mengenai kerja keras, lihatlah orang di atas kita.
muka happy I macam ni :P

1.Sebab tu dulu tempat budak ni jugak, Kaytee Muhammed, TKCian 0610. Buku free(:
2.Sebab 2 of my bestfriends dapat situ jugak, Noy dan Zura:)
3.Sebab situ dekat dengan umah kakak aku, haha boleh lepak selalu:P
4. Sebab masuk 3 jun, so aku tak kelang kabut right after my umrahC:
5. Sebab situ setahun je pun, haha nanti boleh rasa uni lain jugak, kalau ada rezeki, so banyak pemandangan dan pengalaman:)
6. Sebab situ banyak tangga, YA, aku nak kurus :D

The rest, because Allah knows the best for me, for my future :)

Friday, May 4, 2012

:')


InsyaAllah. Hope everything goes well. Amin.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...